Reţete din cobiliţă


Piept de rata cu sos de fructe de padure si cartofi Dauphinoise





Ingrediente


  • 2 piepti de rata
  • 6 cartofi albi mari 
  • 500ml lapte
  • 400 ml smantana
  • 200g branza Gruyere (se poate si cu alt fel de cascaval)
  • 100 g parmezan
  • 3 catei de usturoi
  • 2 foi de dafin sare
  • fructe de padure congelate (zmeura ,coacaze ,mure ,afine )
  • 100 ml vin rosu sec 
  • o lingura de miere
  • 30 g unt
  • o cana de supa de pasare sau vita 
  • o lingurita  de amidon sau faina 

Mod de preparare

Pieptul de rata

       Pieptii se tamponeaza usor cu un prosop de bucatarie, se cresteaza la suprafata  (fara a ajunge pana la carne )partea cu piele dupa care se prajesc intr-o tigaie anti aderenta fara adaos de grasime. Cand pielea a devenit crocanta (dupa cca 4 min.) se intorc pe cealalta parte pentru  alte 3 min. Se pun apoi  intr-o tava si se dau la cuptorul incins la 200 de grade, pentru 9 min. Se scot si se impacheteaza in folie de aluminiu unde se pastreaza  sa se odihneasca si pentru ca sucurile sa se raspandeasca uniform in toata carnea. Astfel  ele nu se vor pierde cand pieptul  va fi feliat, facandu-l sa ramana savuros .

Cartofii Dauphinoise

1. Se încinge cuptorul la 190° C/gaz 5. Se toarnă smântâna, laptele, putina sare,  usturoiul , doua foi de dafin si o crenguta de rozmarin într-o cratiţă şi se aduc la punctul de fierbere. Se taie cartofii în felii subţiri de aproximativ 3-4mm, se adaugă în cratiţă şi se fierb trei minute, până se înmoaie uşor. Se amestecă cu grija ca să se separe feliile şi să nu se lipească de fundul cratiţei.
2. Se scot cartofii cu o spumieră şi se pun într-un vas termorezistent sau in tava,  in straturi printre care presaram branza Gruyere si parmezan.Se face un amestec din smantana si din  laptele in care au fiert cartofii (  strecurat de ingredientele cu care s-a fiert)Se toarnă deasupra cât să pătrundă printre cartofi şi doar să atingă suprafaţa. Se presară  din nou brânza, apoi se dă la cuptor 30 de minute, până ce cartofii devin moi în interior şi rumeni la suprafaţă – se creşte temperatura cuptorului timp de cinci minute, dacă suprafaţa nu s-a rumenit.

 Sosul de fructe de padure

In grasimea ramasa de la prajitul pieptilor adaugam amidonul sau faina mestecand sa nu se arda, stingem cu vinul rosu pe care il lasam sa dea cateva clocote pentru a se elimina alcoolul si apoi adaugam si supa. Lasam sa scada pana la consistenta dorita (de obicei trebuie sa fie ca o smantana mai subtire ) si la final adaugam untul si fructele congelate direct din congelator. Dupa cateva clocote sosul este gata .
 Acesta reteta poate fi insotita de  un mix de salata verde (rucola, laptuca, salata creata sau iceberg, etc.) asezonata cu un dresing simplu, o parte ulei de masline /trei parti zeama de lamaie, o lingurita de mustar cu boabe, oregano, sare, piper.
Nu uitati de un pahar de vin roze sec !

POFTA BUNA!


............................................................................................................

                       

                      RATA SALBATICA CU MASLINE


 Ingrediente :

  • 2 rate salbatice
  • albitura telina, patrujel,pastarnac
  • 2 morcovi potriviti
  • 2 cepe
  • 150 g grasime de rata
  • 3 foi de dafi
  • 15 boabe de piper
  • 250 g masline Kalamata
  • 200 g castraveti murati
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 150 g  rosii decojite si maruntite
  • 3 linguri mustar de Dijon
  • sos de ardei
  • patrunjel verde
  • sfecla rosie fiarta
  • hrean
  • cartofi
  • 5 catei de usturoi
  • 200 ml lapte
  • 2 oua
  • cumin
  • sare
  • 3 linguri faina


                     Ratele portionate le tavalii prin faina


           si le rumenii usor in grasime de rata (din comert).Scosei carnea intr-un alt vas si in untura ramasa calii toate legumele pana se inmuiara.


              dupa care le stinsai cu vin alb sec si supa facuta din spinarile ramase.



           Rasturnai iarasi carnea in cratita unde adaugai foile de dafin, piperul si 1/2 lingurita de cumin (asta este optional) si o lasai sa fiarba la foc mic cu capacul pus. Cand carnea incepu sa fie fiarta, adaugai maslinele. Apoi dupa 10 min pasta de tomate si rosiile,  lasind  sosul sa scada incet.La final  veni si randul castravetilor murati taiati rondele si a usturoiului tocat .Dupa alte 15 min stinsai focul si adaugai  verdeata.
Piureul il  facui din 6 cartofi bunuti fierti, frecati cu lapte, putin ulei si  cele doua galbenusuri de ou, potrivii la sfarsit cu sare pe gust iar sfecla taiata felii o amestecai cu putin otet, cu putin ulei de masline,  cu mult hrean si cu o lingura buna de smantana.
Iata ce iesi :





POFTA MARE !



............................................................................................................

 

                          PLACINTA CIOBANULUI


 Ingrediente :

  • 1 kg pulpa de oaie
  • 150 g slanina de porc afumata
  • 150 g piept de porc afumat
  • o ceapa rosie mare sau doua potrivite
  • 3 - 4 morcovi tineri
  • 2 tije telina Apio (merge si o radacina de telina potrivita )
  • 1 pastarnac
  • 10 cartofi potriviti
  • 3 frunze dafin
  • 15 boabe de piper
  • o lingura de boia dulce
  • un ardei iute verde
  • 50 g unt
  • 250 ml lapte
  • 250 ml vin rosu
  • o crenguta de cimbru
  • 100 ml ulei
  • o lingura de mustar 
  • o lingura sos worcestershire
  • 1 buc fenicul
  • 3 linguri faina
  • sare
 Incepui sa curat carnea de pielite si s-o tai bucati ceva mai mari decat o nuca .



            Incepui sa curat carnea de pielite si s-o tai in bucati potrivite . Incinsai in tigaie vreo trei linguri de ulei si-o nuca de unt si pusai carnea la prajit, dar in transe ca sa nu se inghesuie si sa se rumeneasca frumos.



           Cand fu gata, o scosai  pe-o farfurie si-n uleiul ramas calii slanina si fasiile de piept de porc afumat, tocate




                 dupa care aruncai deasupra ceapa



              apoi morcovul, telina, pastarnacul si feniculul impreuna cu foile de dafin, cimbrul si rozmarinul



               si le tinui pe flacara  mestecand, pana se inmuiara. Presarai trei linguri de faina



        si stinsai totul cu un pahar de vin, cam 200 ml, o lingura de mustar de Dijon si trei linguri de sos Worcestershire



pusai iarasi in tigaie carnea de oaie si doua pahare de apa



        si  lasai sa fiarba totul la foc mic, acoperind tigaia c-o sita, mestecand din cand in cand, pana carnea se facu moale si frageda (cam  vreo ora si jumatate ) iar sosul se ingrosa binisor



       facui intre timp un piure de cartofi ca ala din reteta cu ratele salbatice, doar ca-l mai dresai cu o lingura de mustar de Dijon si o mana de parmezan ras


             turnai compozitia din tigaie intr-un vas termorezistent iar cu o spritiera asezai frumos piureul deasupra, captusind  totul


          Asa gatit si premenit bagai vasul la cuptorul incins la 200 de grade pentru 30 de minute, pentru ca pireul sa se rumeneasca mandru si sa faca o crusta usor crocanta .


                                                                     Finalul ? Iata-l :



Uitai sa va zic ceva  ! Reteta asta merge la fel de bine si cu carne de vita !!!!!!


   ........................................................................................................

                        

                               ESCALOP AURORA










Ingrediente  6 portii:

  • un piept de pui (cca.600g )
  • 700 g ciuperci
  • 6 felii de paine 
  • 3 oua
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • o cutie de rosii cuburi 400g
  • o ceapa mare
  • 2 linguri pasta de ardei rosu tocat
  • 80 g unt
  • 50ml ulei de masline
  • 6 cartofi rosii mari
  • 300 g fasple verde intreaga congelata 
  • 4 catei de usturoi
  • o lingura seminte de susan 
  • o lingura seminte de mac
  • 80 ml vin alb sec
  • 6 linguri de smantana
  • o lingura faina
  •  sare 
  • piper alb
  • aceto balsamico

Mod de preparare :

       Pieptul se transeaza in felii de cca. 1cm (sase bucati ) care se bat usor cu ciocanul de snitele, se sareaza, se pipereaza, se trec prin faina, se rumenesc in untul (jumatate din cantitate)  amestecat cu uleiul de masline si se scot apoi pe o farfurie.
       In aceeasi tigaie se pune la calit ceapa tocata marunt peste care se adauga rosiile cuburi din conserva, pasta de ardei rosu tocat,  vinul alb sec si ciupercile taiate bucati. Sosul se fierbe la foc mic pana scade si se potriveste cu sare si piper alb . 


       Pentru ultimele clocote se adauga inapoi in tigaie pieptul rumenit.
       Intr-un castron se bat bine cele trei oua. Feliile de paine se inmoaie in lapte, se trec prin oul batut si se rumenesc frumos in intr-o tigaie cu ulei de floarea soarelui incins. Se scot apoi pe prosoape de hartie care sa absoarba excesul de ulei.


        Fiecare cartof se taie pe lateral si in capete, in asa fel incat sa se obtina un paralelipiped pe care apoi la randul lui il impartim in patru bucati egale. Vom avea 24  de bucati de cartofi pe cat posibil asemanatoare. Acestea se fierb 5 min. in apa clocotita cu sare si o crenguta de rozmarin, se scurg, se pun intr-un vas unde sunt presarati cu boia, usturoiul tocat si unsi cu putin ulei de masline. Mai apoi se aseaza distantati intr-o tava tapetata cu hartie de copt si intodusi la cuptor, unde vor sta pana se rumenesc frumos.
       Fasolea verde se fierbe aldente in apa clocotita cu sare ( cca. 5 min ), se plonjeaza in apa cat se poate de rece (recomandat sa fie racita cu cuburi de gheata ), se soteaza in unt, se sareaza si se presara cu semintele de susan.
     Smantana se amesteca cu semintele de mac.

 Montarea pe farfurie :

  • Fiecare felie de paine si de piept de pui se taie in cate trei bucati cu cate un colt ascutit.
  • Intr-o parte a farfuriei se intind doua linguri cu sos cu ciuperci.
  • Peste acestea se aseaza cumva alternativ, de jur imprejur, feliile de paine si de piept, incepand cu cele de paine si asezaindu-le pe toate cu coltul in centru.
  • Se toarna apoi din nou cu lingura sos suficient.
  • in varf se adauga cate o lingura de smantana si ceva verde ( ceapa verde sotata ori proaspata tocata sau frunze de patrunjel ).
  • In cealalta parte a farfuriei se aseaza doua buc. de cartofi, paralele, la o distanta de 3 cm. una de cealalta Pe capete, pependicular, se aseaza alte doua bucati tot la 3 cm. distanta una de cealalta, iar in mijlocul lor se monteaza fasolea verde care se stropeste cu aceto balsamico.

SA  AVETI  POFTA  !

............................................................................................................

   

               PIEPT DE PUI CU FASOLE MEXICANA




 Ingrediente 8 portii :


  • 800 g piept de pui
  • 3 cutii a 400 g  fasole rosie din conserva 
  • o cutie rosii cuburi din conserva
  • 60 g unt
  • 30 ml ulei de masline
  • 200 g boabe de porumb din conserva
  • 2-3  ardei iuti mici,rosii, uscati   
  • un morcov potrivit
  • o ceapa rosie mare sau doua mai mici
  • doua fire de ceapa verde
  • o lingura condimente mexicane( praf de ceapa, praf de usturoi, praf de cili, boia dulce de ardei, cumin, piper )
  • doi ardei grasi colorati, potriviti 
  • 2 linguri worcestershire
  • o lingura aceto balsamico
      


 Topim untul amestecat cu uleiul de masline intr-o tigaie si punem la calit ardeiul iute.




Pieptul de pui se taie cuburi (cca.2cm) si se rumeneste frumos peste ardeiul iute,



 dupa care se scoate pe o farfurie. In aceeasi tigaie in grasimea ramasa se calesc in urmatoarea ordine : ceapa rosie si verde, morcovul si ardeiul gras. Adaugam peste acestea pieptul de pui rumenit, aceto balsamico, worcestershire si condimentul mexican, pe care le tinem la foc potrivit 7-8 min. mestecand usor.



       Se adauga rosiile cuburi din conserva, iar dupa ce sosul scade la consistenta dorita, fasolea rosie scursa si boabele de porumb.
        Potrivim gustul cu sare si piper, apoi dupa cca. 10 min.  mancarea-i gata. Servim alaturi de crutoane de paine si rosii proaspete feliate sau tocate.




POFTA BUNA !



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu