Prima filmare:
A fost prima intalnire cu echipa de filmare a TVR si totodata inceputul unei prietenii frumoase cu Doru Ciolacu, pe atunci realizatorul emisiunii ,, Ca la mama acasa " pentru TVR Craiova . Doru un iubitor si un pasionat practicant al bucataritului , m-a ajutat sa trec peste emotiile inerente oricarui inceput si astfel ne-am intalnit in curtea casutei mele de vacanta de la Novaci-Gorj unde ne-am pus pe treaba. Ce-a iesit ? Pai am gatit ,ne-am distrat de minune iar la sfarsit am savurat un bob gulas minunat si niste scrumbii de Dunare proaspete la gratar , cu mamaliguta , toate stropite din belsug cu palinca galbena de Novaci veche de 25 de ani de la Nea Virgil si cu vinisor alb sec si rece ca gheata . Dovada in filmuletul de mai jos :
Si daca tot am inceput , n-am avut rabdare sa treaca mult timp si am comis-o din nou . Tot la Novaci , cu prietenii nostrii dragi Cezar si Lascu , cu muzica si voie buna si cu aceeasi palinca veche care ne-a starnit o pofta de mancare nebuna. Si-am gatit ciorba de varza in tuci cum am invatat de la bunica mea
si un puiut de curte cu untura galbena ca gutuia coapta , perpelit pe jar langa niste rosii si ardei colorati .
Toata istorioara in filmuletul urmator :
Am ajuns apoi la Segarcea acasa la Nea Fane Niculet , un oltean dintr-o bucata , casatorit cu Tanti Mary unguroaica blanda din Oradea , in a caror gospodarie am fost primiti cu ospitalitate si multa caldura . Tanti Mary a pus pe masa muraturi , slaninuta , caltabos si carnati de porc iar Nea Fane a fiert o tuica de pruna ca sa ne incalzeasca sufletele.Apoi Tanti Mary a prins repejor din ograda o gainusa tanara , grasa si sanatoasa si am gatit impreuna un papricas unguresc de poveste :
Intr-o zi prietenul meu Doru mi-a zis ca tatal lui a prins cu latul un iepure de camp si niste gugustiuci si m-a intrebat daca pot sa-i gatesc cumva mai deosebit . Si asa s-au nascut la Dabuleni in casa lui parintesca doua gateluri minunate Gugustiuci in cuib si Iepure umplut , la cuptor :
LA DUBOVA insa a fost cu totul si cu totul special , i-am cunoscut pe colegii de la TVR Timisoara pe magnificul Uica Mihai si pe minunata Veronica cu care am petrecut cateva ore intr-o atmosfera deosebita. Si am si gatit o reteta cu peste :CRAP LA CUPTOR CU LEGUME DI CASTRAVETI MURATI. Un deliciu.......
In preajma Craciunului mi-am adus aminte de o mancare pe care o gatea bunica mea de fiecare data dupa ce taia porcul si facea caltabosul , Mate Sarbesti .O mancare taraneasca gustoasa si satioasa care se pastra la borcan acoperita cu untura de porc si era baza pentru alte mancaruri . Parca o vad pe mamaie cum lua din beci niste gogosari tinuti in otet si borcanul in care pastra minunatia asta , apoi punea intr-o tigaie de tuci patru cinci linguri si arunca deasupra 5 -6 oua prospete pe care le zvarcolea pana cand se inchegau .Punea apoi tigaia pe masuta cu trei picioare , unde sub un stergar ne asteptau turtite calde facute pe plita sobei iar noi toti cei patru nepotei navaleam si nu ne opream din mancat pana nu lasam tigaia curata ca la inceput. Alteori topea tot asa untura amestecata cu mate sarbesti ,calea putina ceapa si rosii tocate puse toamna la conservat ,usturoi si mult marar si tragea o tocanita langa o mamaliga vartoasa de mancam pana crapam......
Iata cum se prepara :
\
La sfarsit de an ,Doru s-a gandit sa facem o ciorba de potroace ca tot venea revelionul si aveam nevoie de un antidot pentru mahmureala . Asa ca l-am vizitat pe varul meu Ionel Mitroi si impreuna cu Luci Lascu si Cezarica ,bineinteles suprvegheati de Doru , am pus-o de- o baieteasca .
Doamne si ce bine a fost........!
ACASA LA DANIEL
LA NOVACI -MINUNATIE DE FASOLE
Astazi am descoperit blogul tau datorita lui Uica care a postat pe Facebook o reteta de pe acessta.Am urmarit episoadele Segarcea si Dubova .Felicitari ! Urmeaza in continuare sa iti "devorez" toate episoadele culinare de pe Youtube !!Numai Bine !
RăspundețiȘtergereSunt incantat, ma voi stradui sa fiu la inaltime !
ȘtergereGabi.Te-am vazut la Varlan la TV Prima.Jos palaria!Imi place cum gatesti si simtul pe care il ai la gatit.Asteptam mai multe preparate cu specific local sau...personal!
RăspundețiȘtergereInainte de revolutie era un bucurestean la cooperativa Novaci,un fel de jolyjoker.Am auzit ca se facuse arhimilionar prin anii 90.Mai e pe acolo sau a "decolat"?